Turizm

Gezi Rehberi – BOLU

Kar, beklide en çok bu şehire yakışır. Kış turizminde önemli bir yere sahiptir. Kartalkaya Kayak Merkezi ve Gerede ilçesinde bulunan Esentepe kış sporları ve kış turizminden pay alır.. Asırlık  çam ağaçlarının bulunduğu Esentepe’ye  bu  isim,  17 Temmuz 1934’te bölgeyi ziyaret eden  Atatürk  tarafından verilir. Aslında Bolu her mevsim farklı güzellikler sunar ziyaretçilerine Abant ve Yedigöller eşsiz doğası ile kartpostalları aratmayacak bir manzara sergiler. Sadece kış turizmi değil, termal turizm de bu bölgede oldukça rağbet görür. Orman bölgesi olan Bolu ‘yu gezerken Abant ve Yedigöller’den sonra Gölcük Tabiat Parkı mutlaka görülmelidir. Mudurnu tavuk yetiştiriciliği ile sektör ekonomisine önemli katkı sağlar. Özellikle Mudurnu tarihi evleri dokusuyla gezginleri hayran bırakır. Sülüklügöl Tabiat Parkı yer hareketleri çöküntüsü ile oluşan, yaban hayatında korunduğu doğal bir alandır. Bolu’nun Göynük ilçesi bir  cittaslow (sakin şehir) dır.Göynük evleri Mudurnu evleri gibi aynı mimariye sahiptir.

Bolu ile özdeşleşen Türk Halk Ozanı Köroğlu Destanının  hikayesi bugün hala insanların ilgisini çeker. Destana göre ; Ruşen Ali adlı kişinin Yusuf adında bir at ustası olan babası vardır. O dönemde Bolu Beyi’nin atlara olan düşkünlüğü tüm halk tarafından bilinmektedir. Bir gün Bolu Beyi, at seyisi olan Yusuf’tan kendisine yaraşır bir tay bulmasını istemiştir. Yusuf, büyüdüklerinde Bolu Beyi’nin istediği nitelikte olacağına inandığı iki zayıf tay bulmuş ve bunları satın almıştır. Ancak Yusuf’un bulduğu tayı beğenmeyen Bolu Beyi, bunun kendisine karşı bir hakaret olduğunu düşünmüş ardından at seyisinin gözlerine mil çektirir. Babası zulme uğramış ve gözlerini kaybetmiş biri olan Köroğlu, babasının tavsiyelerine uyarak tayı büyütmüştür. Tay büyüdüğünde eşi benzeri olmayan bir Kırat olmuştur. Bolu Beyi’ne seçilmiş olan tay artık Köroğlu’nun Kırat’ı olmuştur. Eşi benzeri olmayan bir ata sahip olan Ruşen Ali, güçlü bir yiğit olup babasının intikamını almak istemektedir. Baba-oğul intikam andıyla yola çıkmışlardır. Abıhayatı (Ölümsüzlük suyu) bulurlar ve Ruşen Ali bu sudan içip ölümsüzlüğe kavuşur. Bununla birlikte Ruşen Ali de birçok niteliğe sahip olur. Baba-oğul geri dönüp Bolu Beyi’ne yakın bir yer olan Çamlıbel’i kendilerine yurt edinirler. Burada gösterdiği kahramanlıklarla birlikte Köroğlu çevresinde bir sürü adam da toplar. Birçok askeriyle birlikte Bolu Beyi’ne savaş açar ve Bolu Beyi’ni bozguna uğratır. Bolu Beyi’nin kız kardeşine âşık olan Köroğlu, onu kaçırarak onunla evlenmiştir. Bundan sonra da hayatını fakirlere garibanlara yardım ederek geçirir. Yiğitliği ve mertliğiyle ün salmış olan Köroğlu, tüfeğin icat edilmesiyle birlikte büyük bir üzüntüye kapılmıştır. Rivayete göre “Delikli demir çıktı, dünyanın tadı kalmadı.” der ve

Bolu’nun yöresel lezzetlerinden biri Keş Peyniridir. Keş peyniri, göçebe yaşayan Türk toplumunun süt ürünlerinin bozulmasını önlemek amacıyla yoğurdu mayalaması sonucu ortaya çıkan bir peynir çeşididir. Kurut keş peyniri, süzme yoğurttan yapılan tuzlu ve sert bir çökelektir. Yoğurdun kaya tuzu ile yoğurularak kıvama getirilmesi ve ardından bez ile sarılarak güneşte kurutulmasıyla üretilir. Yoğurdun kurutulmuşu keş olan peyniri, Bolu yöresinin eşsiz lezzetlerinden birisidir. Keş peyniri, kahvaltıların yanı sıra erişteye ve makarnalara da katılır.

Bolu’nun aşçıları meşhurdur sözünü çok duyarsınız evet Mengen aşçıları meşhurdur. Meşhur olmalarının sebepleri arasında ; “Mengen’de aşçılık Yakup Ağa’dan itibaren bir Osmanlı geleneği halini alır. 1826 yılında Yeniçeri Ocağı’nın kaldırılmasıyla, Nevşehirli aşçıların etkisi azalır. Mengenli aşçılar Matbah-ı Amire, Has Mutfak, Helvahane gibi kısımlara kadar yayılırlar. O günden bugüne aşçılık geleneği Mengen’de sürer gider.” Mengen’liler sadece ustalık hünerlerini saraya taşımamışlar, usta-çırak usulü ile aşçılık Mengenliler için bir saray mesleği haline gelmiş. O yüzden halk arasında Mengenli ise iyi yemek yapar mutfakta hünerlidir görüşü yaygındır.

Bolu’ya giden Mengen Pilavı yemeden dönmemiştir diye düşünüyoruz çünkü ünü çok yaygındır.Yöresel lezzetlerde Bolu zengindir ve Mutfak Kültürü günümüze kadar gelmiştir.

Mengen Pilavı

Malzemeler :

  • 1 su bardağı pirinç
  • 250 gram kuşbaşı et
  • 1 adet soğan
  • 2 adet domates
  • 100 gram mantar
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 100 gram ceviz içi
  • 2 su bardağı su
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Dereotu
  • Tuz

Yapılışı :

Pirinci ılık suda 1 saat bekletin.Tereyağının yarısını tencerede eritin ve ince ince doğradığınız soğanları ekleyip pembeleşinceye kadar kavurun. Üzerine eti ilave edin. Daha sonra mantar ve domatesleri de ekleyerek karıştırın. Birkaç dakika kavurup üzerine su ilave edin.Yaklaşık 30 dakika kadar pişirin. (Üzerinde biriken köpüğü alın.) Et yumuşayınca pirinç, tuz ve şekeri de ilave edin. Kısık ateşte 25 dakika daha pişirin. Tereyağının kalan kısmını da eritin. İçine kekik, karabiber, ceviz ve dereotunu ekleyip pilavın üzerine gezdirin.Yaklaşık 10 – 15 dakika dinlendirdikten servis edebilirsiniz. Afiyet olsun…

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ArabicEnglishFrenchGermanTurkish