Uncategorized

İklim Değişikliği ve Kahve Krizi

Dünya Bankası tarafından yayınlanan rapor, 2050 yılına kadar Sahra Altı Afrika, Güney Asya, Doğu Avrupa, Kuzey Afrika, Orta Asya, Doğu Asya ve Pasifik’te 216 milyon insanın kendi ülkeleri içinde hareket edebileceğini öngörüyor. İklim değişikliğine paralel olarak çiftçiliğin yapılamayacağı ve bu durumunda şehirlere göçü tetikleyeceği vurgulanıyor. Aynı zamanda güvenli gıdaya ulaşmanın da bir kriz oluşturacağı uzmanlar tarafından aktarılıyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün raporlarına göre, Eylül 2020-Ağustos 2021’i kapsayan 12 aylık dönemde, Ege’nin güneyi ile Güneydoğu Anadolu’da olağanüstü kuraklık görüldüğü belirtiliyor. Su hayat kaynağı ama aynı zamanda da enerji sektörünün bir parçası. Son zamanlarda gıda fiyatlarında ki artış iklim krizine bağlanıyor.

 

 

Dünyanın en büyük kahve üreticisi olan Brezilya‘daki yüz binlerce kahve bitkisi, iklim krizinin yol açtığı kuraklık ve don nedeniyle büyük zarar gördü. İklim krizinin etkisiyle üretimi azalan ve pandemide tedariki zorlaşan kahvenin fiyatı artmaya devam ediyor.

Ocak ayı itibariyle kahve fiyatları raflarda yüzde 50 fiyat artışı gösterdi ve bu artışlar 2022’nin sonuna kadar da devam edecek gibi görünüyor. Tüm üretici firmalar üretim planlamalarını bu öngörülere göre yapıyor. Doğal olarak kahve günlük tüketim ürünü olmaktan daha çok lüks tüketim ürünü olmaya doğru giderken 2022-2023 yılları arasında kahve krizi öngörülüyor. Sektör temsilcileri, krizi fırsat görenlerin milyonlarca tonluk kahveyi stokladığını belirtiyor. Buna göre stoklanan kahveler, kriz döneminde yüksek fiyatlarla piyasaya sürülecek ve esnafı zor durumda bırakacağı belirtiliyor. İthalatçıların yüksek stok tutması ve bu ürünlerin daha pahalı fiyatlara çıktığında satılmayı beklemesi hem üreticiyi hem tüketiciyi bire bir etkilemekte ve menü fiyatlarına da yansıdığı görülüyor.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ArabicEnglishFrenchGermanTurkish