Gastronomi,  Yemek Kültürü

Milas Zeytin Hasat Şenliği Başarı Hikayesi

Bu sayımızın Başarı Hikayesi’nde konu 7.Milas Zeytin Hasat Şenliği… Türkiye’nin ilk ve tek AB coğrafi işaretli Milas zeytinyağını tanıtmak amacıyla yapılan şenliğin bu yılki sloganı “Tadında Milas var” oldu. Yıllardır Festivalleri çeken yayınlayan Medya Kuruluşu olarak söyleyebilirim ki Ürün festivalleri bizim gönlümüzde ayrı yer tutar. Yıllara yayılan zamanlar içerisinde tabiki festival konseptleri değişti. Festivaller bile kendi içerisinde ayrıştı. Hikayenin Festivali Milas Zeytin Hasat butik bir etkinlik ancak amacına ulaşmayı başaran ismi büyük bir etkinlik… Kurum, kuruluş ve zeytinyağı sektörünün bir araya gelerek sürdüregeldiği zeytin hasat şenliğini kendi küçük ismini büyük yapansa medyatik hale gelmesinden ziyade amaç Memecik Zeytinini tanıtmaktı başarılı da oldu. Yıllar önce çekimlerini yaptığımda Memecik türünü kimse bilmezken bugün artık herkes tanıyor. Dün Milas nerede diye soranlar bugün Milas nerede biliyor… Festivalin en güzel içeriği ise bana göre zeytin hasatın dahil olması… Belediyeler festivaller yapmakla yükümlüdür ancak ürün festivalinden dünya markası yaratmak işte bu vizyon işidir ve bu vizyonun Kahramanı Milas Ticaret ve Sanayi Odasıdır…

Başarı Hikayesinin baş kahramanı Milas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Reşit Özer gerçekten özverili çalışmaları ile dünya pazarında Memecik türünü markalaştırmış oldu.

7.Milas Zeytin Hasat Şenliği bu yıl belki istedigimiz üretici katılımını yine sağlayamadıysa bile isminden söz ettirmeyi başardı…Yoğun bir protokol katılımı ile başlayan şenlik protokol açılış konuşmalarından sonra zeytin hasadına geçiş ile renklendi…Asıl bundan sonra çok çalışmak gerekiyor…

Antik Çağ da yasalar ile zeytin nasıl koruma altına alındıysa bugün özverili çalışmalar ile koruma kapsamını genişletmeliyiz. AB tescilli Memecik Zeytinyağını oluşturmak için zeytinlik alanların korunması, üretici ve ürün kalitesinin arttırılması, zeytinin ana yapısını oluşturan delice zeytinin sürekliliğinin sağlanması ve muhafazası markanın devamlılığını sağlayacaktır. Bilinçli üretici eşittir bilinli tüketici dediğimizde Avrupa pazarında söz sahibi olabilmemiz için çok büyük önem arz eder…

Zeytinyağı gastronominin temel kaynağı ve en sağlıklı meyve suyudur…Ayrıca Zeytinyağı gastronomi turizminin de bir parçasını da oluşturur.

Etkinlik içerisinde hasat sonrası Aregala Türkiye Başkanı Ahmet Çetin’in hazırlamış olduğu workshop’ta Milas’ın zeytinyağı ve Milas’ın otları ile hazırlanan tavuk ve diyetisyen Ezgi Tokat’ın sağlık bilgilendirmesi ile festivalin ilk gününe bir anlam katmış oldu.

Milas Mahalleler arası yemek yarışması ünlü şefler ve gurme yazarlarından oluşan jüri ile workshoplar etkinliğe bir farkındalık kazandırmış oldu…

Paneller ve konserler ile renklenen 7. Milas Zeytin Hasat Şenliği başarı hikayesinde artık hikayesini yazan uygulayan ve aktaran konumunda… Umudumuz nesiller boyu bu hikayenin katlanan başarılar ile devam etmesi…

RÖPORTAJ

Milas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Reşit Özer: 7.sini yaptığımız Milas Zeytin Hasat Şenliğinde bu sene bu önemli zeytinyağımıza Avrupa Birliği tescili aldık. Bu sayede Milas ekonomisine katkı sağladık ve aranan yağ oldu. 80 tane markamız var ve 70’in üzerinde fabrikamız var. Zeytinyağı’nın başkenti Milas. Biz diyoruz ki Milas zeytinyağı önemlidir. Bakın burada zeytinyağımız ile Milas yerel yemekleri yapıldı ve derecelendirildi içlerinde coğrafi işaret alanlar var. Bunlar Milas’ımızın değerleri. Milas Turizm kentidir. Tarihin üzerinde duruyoruz. Balığın %70 i Milas’ta. Tarihi Beçin Kalesi Milas için bir değer… Okurlarınıza şunu söylemek istiyorum Milas’a gelsinler bu güzellikleri bizimle birlikte paylaşsınlar

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat: Festivale katılımcılar çok iyi hazırlanmışlar… Önümüzdeki yıllarda festivalin vizyon ve konseptini değiştirmemiz lazım hedefleri büyütmek lazım bunun alt yapısı var ama pandemi biraz olumsuz etki yaptı. Yeni programlar eklememiz lazım. Ataparktan çıkarmak lazım. Bizim sorunumuz sektör. Bu işin içinde olan çok yok. Biz sektörün bu festivale daha fazla sahip çıkmasını istiyoruz. Mesela Malta’dan misafirlerimiz vardı. Diyorlardı ki “uluslararası boyutta bir Akdeniz festivali gibi yapalım”. Tabi bunlar Milas için önemli. Milas bir tarih kenti dolayısıyla bunu tarihimizi de tanıtacağımız etkinliklere dönüştürmek lazım…

Evet… Sayın Başkanların da dediği gibi tarihi, turizmi, kültürü ve gastronomiyi de birleştirerek daha güzel festivallere dönüşen nice zeytin hasat şenlikleri Milas’ın olsun…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ArabicEnglishFrenchGermanTurkish