Mısır Gastronomisi
Büyük ölçüde doğu mutfağından ilham alan Mısır gastronomisinin kendine has yemekleri de vardır. Mısır’ın ulusal yemeği foui’dir: zengin ya da fakir farketmeksizin, Mısırlı ziyafeti olan yağda marine edilmiş ve limon serpilmiş büyük kırmızı fasulyelerdir. Günlük menülerde çok yaygın olan bir diğer yemek ise rochari yani nohutlu eriştedir. Haftada bir kez, aile menüsü, erkeğin pazardan almaya gittiği bir parça rosto veya haşlanmış koyun eti ile zenginleştirilir. Tatlıya gelince, oryantal hamur işlerinin zaferini görüyor: ballı veya bademli olmak üzere çeşitleri olan, gün boyu cömertçe şeker şurubu serpilmiş bir hamurdan yapılan baklava, künefe veya helvadır.




Parti yemekleri
Carillon kutlamaları vesilesiyle menü karmaşıktır. Asma yaprağı dolması, kızarmış karides, közlenmiş veya içi doldurulmuş güvercin ordövrler yaparken, su ile doldurulmuş pilavlı tavuk veya hindi ziyafetin kıvamını sağlıyor.
Bazı durumlar zorunlu bir yemek gerektirir. Marine edilmiş ve gelişmiş balık (fessik), Bahar Şenliği’nden ayrılamaz.
Kentsel yemekler
Şehirde günlük yemek herhangi bir sokak köşesinde ve herhangi bir zamanda alınabilir. Minik tezgahlarda birkaç kuruş için Arap ekmeği olan yuvarlak, kırıntısız, iki kabuğun arasına çeşitli yemeklerin doldurulduğu: “soğan, domates, baladi’nin kurucu unsurları olan biber, kişnişle yetiştirilen salata” Falafel’i sunar. Falafel ayrıca, yağda kızartılmış otlu köfte ve dövülmüş fasulyeden yapılan tamiyya içerebilir. Özel dükkanlar lezzetli kebap ve rosto koyun eti sunar. Yine sokaklarda, sabit veya seyyar içecek satıcısı, kamış suyunu, mango özlerini, limonlarını sunuyor.
Restoranda yemek yemeyi tercih eden Avrupalı ise şehirlerde daha çok pişmiş yemek sunan işletmeler bulacaktır. Temel olarak, gebna beda, meze veya salata olarak yenebilen çiğ sebzelerin üzerine ufalanmış bir keçi peyniridir.
İçecekler
Yemek genellikle su veya arkasında uluslararası Coca-Cola’yı tanımamız gereken bir isim olan “sico-coula” ile süslenir. Mısırlılar ayrıca seve seve kesilmiş süt olan ve buzla servis edilen “laban zabadi” içerler. Alkollü içecekler Kuran tarafından yasaklanmıştır. Ancak Mısır şarapları da vardır (Kıptiler ve turistlerin kullanımı için). İsimleri nektarın kendisinden daha prestijlidir: Kleopatra, Nefertiti, beyaz şaraplar için Ptolemaioslara inanıyordu; Kırmızı şaraplar için Ömer Hayyam.
Ancak tüm Mısırlılar, Kıptiler veya Müslümanlar, iyi bir kahve hazırlamayı kabul ederler. Zaada (acı), mazbut (biraz tatlı) veya ziada (çok tatlı) olacak. Her zevke uygun bir şey elbet bulunur.


Güvercin Dolma
1 adet güvercin
6 yemek kaşığı pirinç
1 yemek kaşığına sığacak kadar maydonoz ve soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
Tuz
Karabiber
Toz tarçın
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 haşlanmış yumurta
Kereviz
Patates
Soğan
elma
Kabak (sote)
Sos ve garnitür için 50 gr kırmızı kiraz
Sos ve sunum
Kereviz
Patates
Soğan
Elmalar
Kabak (sote)
Haşlanmış yumurta, kırmızı vişne sosu ve garnitür
Hazırlanışı
Güvercini su ve limonla iyice temizleyin
Yarı pişmiş sote tavaya pirinç, soğan, salça, tarçın ekleyin
Güvercini pirinç karışımı ile doldurun
Güvercini suyu içinde 15 dakika kaynatın
Güvercini fırın tepsisine yerleştirin
Folyo ile kaplayın ve kendi suyuyla birlikte 15 dk fırında bekletin
Üst Sos
Tereyağı
Kırmızı kiraz
Esmer şeker
— Vişneyi tereyağı ve şekerle tavada soteleyin
İlgili
Tayland Mutfağının Özelliği
Bunları da beğenebilirsiniz

Kadim Tarihin Turizm Ülkesi Mısır
Şubat 15, 2022
Gezi Rehberi – BOLU
Şubat 15, 2022