Gastronomi,  Turizm,  Yemek Kültürü

Tarihin ve Kültürün Mirası Turizm Cenneti Kuzey Kıbrıs

Doğu Akdeniz’de yalnız bir ada olarak konumlanan Kıbrıs, komşu ülkelerden ve imparatorluklardan gelen denizcilerin uğrak yeri olarak zengin bir tarihe sahiptir.
Asurlulardan Mısırlılara, İranlılardan Romalılara, Kıbrıs kıyıları yüzyıllar boyunca ziyaretçi akınına uğramıştır ve her biri eşsiz izler bırakmıştır.



Tunç Devri’nin erken dönemlerinden orta dönemlerine kadar geçen zamanda, çevre uluslarla ilişkilerin kurulmasını sağlayan şehirler ve ticaret merkezleri ortaya çıkmıştır. Bu süreçten sonra Orta Doğu ülkeleri adaya yerleşmiştir ancak Kral Evagoras İran yönetimini devirdikten sonra Salamis Bölgesi ticari açıdan güçlenmiştir ve varlıklı hale gelmiştir. Bu büyüme Helenistik ve Roma dönemlerinde de devam etmiştir. Tarihin sayfalarında önemli izler taşıyan Kuzey Kıbrıs, haçlıların kullandığı kalelerden savaş zamanı müzelerine, anıtlardan dini mekanlara, Fransız Gotik ve Rönesans mimarisinin unsurlarını taşıyan yapılar, Latin kiliseleri, Ermeni manastırları ve camiye dönüştürülen katedralleri ile tüm dünyadan pek çok ziyaretçiyi cezbeden, büyüleyici tarihi ve dini mirası ile ziyaretçilerini hayran bırakmaya devam ediyor.Büyük Han olarak bilinen ve adadaki en güzel yapılardan olduğu düşünülen kervansaray, Osmanlı mimarisinin en iyi korunan ve Kıbrıs’taki en büyük örneğidir.

2018 yılında açılan İskele Arkeoloji Müzesinde, Neolitik’ten başlayıp Roma’ya kadar sekiz farklı döneme ait birçok eser sergilenmektedir. Girne Kalesi, Şehrin ünlü limanının girişinde bulunur. Girne’nin tarihine büyüleyici bir bakış sağlamanın yanı sıra, denizcilik tarihinin en önemli ve iyi korunan parçalarının sergilendiği Batık Gemi Müzesine de ev sahipliği yapmaktadır.

Kıbrıs Türk kültürü, Türkiye’nin ve çevredeki Akdeniz ülkelerinin güçlü etkisiyle oldukça zengin ve çeşitlidir.
Kıbrıs Türkleri oldukça samimi ve yardım sever insanlardır, dilleri Türkçe ’dir ancak benzersiz bir Kıbrıs diyalektleri vardır. Aynı zamanda İngiliz ve modern batı kültürünün izlerini de taşımaktadır.

Üzümlerden, Kıbrıs’ta Tunç Çağından beri ezilerek şaraplar elde edilmektedir, seçkin bağ evlerinden birkaçını ziyaret etmek Kıbrıs şarap kültürünün tamamen anlaşılmasını sağlayacaktır.
Kuzey Kıbrıs,  el değmemiş doğası ve yerel yaşamın öne çıkmasıyla çevreci turizmin önemli bir noktasıdır. Cittaslow (Sakin Şehir) yavaş hareket olarak bilinen küresel bir kültürel akımın parçasıdır.

Kuzey Kıbrıs, tarihi zenginlikleri ve muhteşem sahilleriyle her yıl yüz binlerce kişinin ziyaret ettiği çekici bir turistik beldesidir. Kendisiyle aynı ismi taşıyan bitkiden yapılan etli bir yemek olan molehiyaKıbrıs denince akla gelen en meşhur lezzetlerden biridir. Kuzey Kıbrıs, 9000 yıldan fazla bir tarihi olan zengin ve çeşitli kültürel mirasıyla gurur duymaktadır. 

https://www.visitncy.com Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Turizm ve Çevre Bakanlığı, Turizm Tanıtma ve Pazarlama Dairesi Görevlisi Ozan Kırmızı

Molehiya – 4 kişilik

İçindekiler

  • Taze veya kurutulmuş molehiya (1 kilo)
  • Kırmızı et veya tavuk (Yarım kilo)
  • 1 adet soğan
  • 4 adet domates
  • 2 adet limon
  • 1 kahve fincanı yağ (zeytin yagı veya ayçiçek yağı)
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 3 diş sarmısak

Hazırlanışı

  • Molehiya yarım saat ılık suda bekletilir,
  • Domates ve soğanlar küp şekinde doğranır,
  • Et, tencerede pembeleşene kadar kızartılarak dışarı alınır,
  • Aynı tencerede önce soğan sonra domates eklenerek kızartılır,
  • Kızartılan domates ve soğanın üzerine kızartılmış etler ve iyice süzülmüş molehiyalar konularak 4-5 bardak su eklenir,
  • Domates salçası, tuz, sarmısak  ve limonu konularak düdüklü tencerede 45 dk., normal tencerede ise 1,5 saat kısık ateşde pişirilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ArabicEnglishFrenchGermanTurkish