Uncategorized

Tarladan Sofraya”Karnabahar”

Karnabahar aslında bir kış sebzesidir. Asidi yüksek olmayan hemen her toprakta yetişir. Türkiye’de Bafra ovası, Samsun Konya, Bursa, Mersin, Tokat, Adana, Amasya, Tekirdağ, Balıkesir, Çanakkale ve İzmir’de yetiştirilir. Turpgillere ait olsa da lahana ailesi mensubundandır. 16. yüzyılın içinde Fransa’da tüketilmeye başlanmış, sonrasında Avrupa’nın kuzeylerine ve İngiltere Krallığına yayılmış. Dönüşüm yaşayan sebzelerden Karnabahar…

En çok üreten ve pazarlayan ülkelerin başında Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, İtalya, Hindistan ve Çin yer alıyor.

Karnabahar (karnıbahar) için ilk güvenilir referans 12. ve 13. yüzyıllarında Arap Müslüman bilim adamları İbn-Awwam ve İbn-Baitar’ın yazılarında bahsedildiğini aktaran tarihçiler var.

 Vitamin ve mineraller bakımından zengin bir sebze olan Karnabahar içinde, A, C, B1 ve B2 vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, fosfor, fosfat ve demir mineralleri, bol E vitamini ve protein içerir.

Günümüzde çocuklara Karnabaharı sevdirmek biraz  zor. O yüzden anneler, modern mutfaklar hala pişirme yöntemlerini geliştirmeye devam ediyor. Geleneksel yapılışı kıymalı yemeği olsa da, Karnabaharın en sevilen pişirme yöntemlerinden biri soslu fırına vermek ancak en bilindik yöntemi kızartması tabiki…

Karnabahar Kızartması :

Bir tencerede kaynar su, tuz ile haşlanır.Derin bir kapta iki yumurta, bir çay bardağı süt ve un ile çırpılır. Biraz çıtır olsun isterseniz önce çırptığınız harca sonra galeta ununa bulayarak kızartma işleminizi yapabilirsiniz arzuya göre baharatla çeşnilendirebilirsiniz … Sarımsaklı yoğurt ile servis edebilir veya limonu yakıştırıyorsanız sarımsaklı limonlu sos ile de servis edebilirsiniz.

Konu çocuklar olunca sevebilecekleri şekilde pişirme yöntemi ve servis onlar için enfes bir lezzete dönüşecektir. Afiyet olsun…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ArabicEnglishFrenchGermanTurkish