TÜRES KİMDİR, NEDİR?
TÜRES, 1.000’i aşkın marka, 12 bine yaklaşan satış noktası, 200 bini aşkın çalışan ve 25 milyar TL’lik ticaret hacmi ile yeme içme sektöründe faaliyet gösteren en etkili STK’dır.
TÜRES’in Misyonu; Türk Mutfağını dünya gastronomisinde lider hale getirmek, Vizyonu ise; Türk Mutfağının dünyadaki temsilcisi olmaktır.
Lokantacılığın kitabını yazan adam olarak nitelendirilen Ramazan Bingöl’ün Genel Başkanı olduğu TÜRES, Türk Mutfak dünyasına ahilik penceresinden bakarak bu köklü kültürü tanıtmayı, yaşatmayı ve ileriki nesillere taşımayı amaçlamaktadır.
Bu amaçlar doğrultusunda TÜRES yeme – içme pazarında dünya markalarının oluşturulması, dünya Gastronomi pazarından daha çok pay alınması ve ülkemize gelir kazandırılması konusunda birçok çalışma yürütmektedir.
Bugün lokanta ve restoranlar başta olmak üzere gıda sektöründe markalaşmış birçok kuruluş TÜRES’in üyesidir.
PANDEMİ SÜRECİ:
Pandeminin en çok etkilediği sektörlerinin başında yeme içme sektörü gelmektedir. Çünkü pandemi sürecinin başlamasıyla yeme içme sektörü adeta durma noktasına geldi. Uzun bir süre işletmeler kapalı kaldı, sonrasında da bu sürecin uzayacağı ortaya çıktığından en azından paket servis yapabilmek için girişimlerde bulunduk ve paket servisin önü açılmış oldu.
İşletmeler Mart 2020’den 2021 Haziran ayına kadar geçen süreçte neredeyse 1 yıl boyunca dükkanlarında müşteri ağırlayamadı. Bu süreçte paket servis ön plana çıktı ama paket servis sektöre istenen katkıyı sağlayamadı. TÜRES bu sıkıntılı süreçte Genel Başkan Ramazan Bingöl ile Yönetim Kurulu üyeleriyle birlikte gerek basın yoluyla yaptığı açıklamalarda gerek resmi makamlarla yaptığı görüşmelerde sektörün sıkıntılarını bizzat dile getirdi ve bu sıkıntılara çözüm konusunda çalışmalar yürüttü.
Devletin özellikle istihdamın sürekliliğini sağlama amaçlı başlattığı Kısa Çalışma Ödeneği çalışanları maddi anlamda desteklemeye çalışırken TÜRES de Coca Cola, Pepsi, Kızılay, MÜSİAD ile yaptığı işbirlikleri ile çalışanlara kişi başı 900 TL’lik market alışveriş çekleri dağıttı. Çalışanlar için bu destekler yapılırken TÜRES ve Yemek Sepeti işbirliğiyle esnafa da toplamda 1 milyon TL’lik maddi destek sağlandı.
Pandemide sektörün neredeyse tek temsilcisi olan TÜRES, kira konusunda, faturalarda, SGK ödemelerinde, banka kredilerinde, vergilerde sektörün yaşadığı sıkıntıları her platformda dile getirdi. Bu sorunların çözümü için fikirlerini açıklayan TÜRES aynı zamanda çok sayıda sivil toplum kuruluşu ile de bağlantı kurarak pandemi sürecinin esnaf açısından olabilecek en az zararla atlatılmasına katkı sundu.
Gelinen noktada şu an pandemi sürecinin olumsuzlukları devam etse de özellikle bu yaz esnafın işleri düzelmeye başladı ve yeni bir kapanma olmazsa da önümüzdeki aylarda işletmelerimizin daha iyi toparlanacağını düşünüyoruz. İşletmeler, aşı oranlarının her gün ülkemizde daha da artması ile birlikte yeni bir kapanma olmayacağını düşünerek geleceğe umutla bakıyor. Bu doğrultuda TÜRES olarak hazırladığımız bir reklam filmi ile aşıyı teşvik etmeye çalışıyoruz ve “Aşı Olalım Aşımızdan Olmayalım” diyoruz.
Gelinen noktada özellikle yeni bir kapanma olmaması halinde bu yılın sonuna doğru işlerimizin eski düzeyine ulaşacağını ve önümüzdeki yaz ayı ile birlikte başka bir olumsuzluk yaşanmazsa yeme içme sektörünün turizmin de etkisiyle büyük sıçramalar yapacağını öngörüyoruz.
İlgili
ARGELLA HAKKINDA
SAFRANBOLU KAHVE MÜZESİ
Bunları da beğenebilirsiniz

Dünya Mutfakları – Hindistan Gastronomi
Şubat 15, 2022
Kadim Tarihin Turizm Ülkesi Mısır
Şubat 15, 2022