Uğur Getirdigine inanılan yeni yıl yemekleri
Bir tutam iyi şansın tadına bakmak için dünya çapında Yılbaşı yemeği gelenekleri; gelecek yıl hepimiz için birazcık daha şans fena olmaz.
Yılbaşı Gecesi tüm dünyada arkadaşlar, aile ve havai fişeklerle kutlanan şenlikli bir zamandır. Dünyanın her yerindeki herkes için ortak gelenek lezzetli yemekler yemektir. Bazı Yeni Yıl batıl inançları, yılın başında doğru yiyecekleri yemenin size bol şans getirmesine yardımcı olabileceğini söylüyor. Bu nedenle, özellikle Yeni Yıl’da küresel bir pandemi ve iklim değişikliğinin korkunç etkileri sırasında işleri tersine çevirmek istiyorsanız, biraz şans getirmek için hangi farklı yemek kültürlerini sunabileceğinizi kontrol edin. Yeni Yıl Arifesinde bol miktarda baloncuk evrensel gibi görünse de, o gece yenen yemekler bir yerden başka bir yere büyük farklılıklar gösterebilir.
Yeni Yıl’ın uğurlu yemeklerinin yüzyıllardır sağlığa, mutluluğa ve bolluğa neden olduğu bilinmektedir. İspanya’da üzüm, El Salvador’da çiğ yumurta, Türkiye’de nar var. Tüm bu gelenekler arasında katmanlı, derin anlamlar vardır ve tatil sezonuna girerken keşfetmeye ve öğrenmeye değerdirler. Kim bilir? Belki bir kültürün gelenekleri, kendi Yılbaşı kutlamanız için size biraz ilham bile verebilir. İşte insanların şans getirmesi için yediği bazı Yılbaşı yemekleri ve geleneklerin ardındaki hikayeler. Arkadaşlarınıza ve ailenize refah ve sağlık getirmek için bu şanslı yemekleri Yılbaşı Gecesi yemek geleneklerinizin bir parçası yapın.

BULGARİSTAN; Banitsa
Bulgar banitsa’sı, Yeni Yıl arifesinde dünya çapında yenen birçok yuvarlak pastadan biridir.
Şekil, eski yılın geldiğini ve bittiğini gösterir ve size yeni bir başlangıç yapma şansı verir. Banitsa geleneksel olarak yufka, yumurta ve yağ ile yapılır, ancak tarifler ülkenin farklı yerlerinde değişiklik gösterir. Bununla birlikte, nereye giderseniz gidin, tabağın içine her biri akrabalarınız için iyi dilekleri temsil eden dallar veya başka çubuklar bulacaksınız.
EL SALVADOR; Çiğ yumurta
Bu Yılbaşı yemeği geleneği yemek yemeyi içermese de, El Salvador’daki insanların her yıl yaptığı bir şeydir. Kültür Gezisi’nin bildirdiğine göre, gece yarısından bir dakika önce her aile üyesi bir bardak suya bir yumurta kırıyor ve gece boyunca oturmasına izin veriyor. İnanca göre ertesi sabah, yumurtanın şekli size geleceğinizin neler getireceği hakkında bir ipucu veriyor.
İRAN; Kuku sabzi
Kuku Sabzi, yumurta ve taze otlarla yapılan bir tür frittatadır. Yemek geleneksel olarak bahar ekinoksunda gerçekleşen İran Yeni Yılı Nevruz’da servis edilir. Kuku sabzi bir sonraki yıl için bereket ve bolluk vaat ediyor.
İTALYA; Mercimek
İtalyanlar yeni yıl kutlamalarında balığın yanı sıra mercimek yemeyi de severler. Madeni paralara benzedikleri için yuvarlak tohumların yeni yılda iyi şans ve refahı simgelediği söyleniyor.
JAPONYA; Soba noodle
Japonlar, Yeni Yıl arifesinde gece yarısı toshikoshi soba yer. Yani uzun bir ömrü simgeleyen uzun karabuğday eriştesi. Yiyenler eriştelerini kesmemeli, bunun yerine onları bütün olarak yemeli.
MEKSİKA; Rosca de Reyes
Rosca de reyes; brioche tarzı bir pastadır, içi doldurulmuş ve üzeri şekerlenmiş meyvelerle donatılmış, halka şeklinde fırınlanmış ve üzeri şekerlenmiş meyvelerle kaplanmıştır. İçinde, onu ortaya çıkaran kişi için şansın sembolü olacak bir çeşit biblo barındırıyor.
İSPANYA; Üzüm
31 Aralık’ta saat gece yarısını vurmadan önce, İspanya ve dünyanın dört bir yanındaki İspanyolca konuşulan ülkelerdeki insanlar, 12 şanslı üzüm olan “Las doce uvas de la suerte” adlı bir geleneğe katılırlar. Amaç, yeni yılda iyi şanslar için 12 üzümü de gece yarısından önce yemektir.
TÜRKİYE; Nar
Türkiye’de bolluğu temsil eden nar, insan kalbini temsil eden kırmızı rengi yaşamı ve bereketi; tıbbi özellikleri sağlığı ; ve bol, yuvarlak tohumları refahı temsil eder – herkesin herhangi bir yeni başlangıçta umabileceği her şey. Ancak bu faydaları almak için narı yemek zorunda değilsiniz; gece yarısı nar kırmanın da refah ve sağlık getirdiği söylenir.
AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ; Börülce
Börülcenin özellikle ABD’nin güney kesiminde refah getirdiği düşünülür.









Bizde uğur getiren yiyecek olarak nar dedik; aslında gelenek tam olarak “Nar Kırmak” olarak gecer. Yaşadığımız cografyada nar bolluğun, bereketin simgesidir. Anadolu’da yılın en uzun gecesi olan 21 Aralık’ta veya yılbaşı gecesi kapının önünde kırılan narın saçılan taneleri yıl boyunca hanemize bolluk ve bereket getireceğine inanılır. Narın taneleri ne kadar çok yayılırsa bereketin de o kadar çok olacağına inanılır.
Tabiki nar başlıbaşına bir ziyafet olamayacağından soframızı donattığımız gelenek haline gelmış diğer yiyeceklere değinelim; bir kere olmazsa olmazımız masanın her santimetrekaresini kaplayacak çesit çesit, rengarek mezelerimiz; Anadolu’da mezelerimiz, ana yemeklerimiz gibi coğrafya, ilklim ve toprak yapısına göre çeşitlilik gösterir. Ege kıyılarında ot kavurmaları sofralarda baş köşeyi alırken güneyde yazın kavurucu güneşinde kuruttuğumuz baş biberden yaptığımız muhammara sofralarda yerini alır. Ama ortak payda ana yemekte hindidir. Batı kültürlerinde hindinin karın boşluğuna bayat ekmek ve aromatik otlar ile yapılan “stuffing” doldurulurken, bizde hindinin içerisi mis kokulu iç pilav ile doldurulur.
Hindinin iri olmasından dolayı heybetli görünen bu yemek pişme süresinden dolayı uzun sürüyor olsa da yapması pek de zor değildir. Hindi nereden baksanız en az 5-6 kg geleceğinden eğer fazla kalabalık olmayacak bir yılbaşı yemeği planlıyorsanız hindi yerine iç pilavli fırında tavuk da düşünebilirsiniz.
Gelelim iç pilavlı fırında hindinin tarifine; ben hindiyi dolduracağım iç pilavı kestaneli yapmayi tercih ediyorum; kestanenin hafif tatlılığı iç pilavın baharatı ile gayet keyifli bir uyum yarattığını düşünüyorum. Denemek isteyen okurlarımız için tarifi paylaşıyorum. Hepinize şimdiden sağlıklı, bereketli bir yıl dilerim…


Kestaneli İç Pilavlı Hindi Dolma
Malzemeler;
1 adet küçük boy hindi (5-6kg civari)
Salamura icin;
4 lt su+ 1 su bardagi tuz+ defne yaprağı, tane karabiber, aromatik bitkiler
Pişirirken hindinin derisinin altına ve üzerine sürmek için;
3-4 yemek kaşığı tereyağı (oda sıcaklığında)
Aromatik otlar
Tuz ve Karabiber
İçine dolduracağımız Kestaneli Pilav için;
2 su bardağı pirinç
200 gr. kestane
3 su bardağı su
1 adet soğan
2 yemek kaşığı tereyağı+2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
2 yemek kaşığı kuş üzümü
2 tatlı kaşığı tuz
Karabiber
1 cay kaşığı yenibahar
1 tatlı kaşığı toz şeker
Hindiyi bir gün öncesinde hazırladığınız salamura suyuna yatırın ve buzdolabında dinlendirin. Tuzlu su hindinin kanının tamanen temizlenmesine yardımcı olur ve pişerken kurumasına engel olur. (Zamanınız yoksa bu kademeyi atlayabilirsiniz.)
Kestaneli iç pilav için;
Pirinci bol suyla yıkayıp suyunu süzün.
Kestaneleri çizip yaklaşık 30 dk haşlayın ve kabuklarını soyun.
Zeytinyağı ve tereyağını tencereye ekleyin, yağ eriyip kızınca doğradığınız soğanları ve fıstığı ilave edip kavurun.
Kuş üzümü, pirinç, yenibahar ve toz şekeri ilave edin birkaç dakika kavurun.
Kestane, su, tuz ve karabiberi ekleyip harlı ateşte suyu kaynayana kadar pişirin.
Su kaynayınca altını kısın 10-15 dk suyu çekene kadar pişirin ve yaklaşık 10 dk dinlendirin.
Pilav hindidin içerisinde pişmeye devam edeceği için dişe gelecek kadar ve normalden biraz daha nemli kalacak şekilde pişecek.
Hindinin hazırlığı;
Hindinizi iyice kurutun ve karın boşluğunu iç pilavınızla doldurun.
Oda sıcaklığındaki tereyağınıza doğradığınız aromatik otlarınızı ekleyin ve macun kıvamına gelene kadar karıştırın.
Hindinizin göğüs derisini parmağınız yardımı ile yırtmadan nazikçe etinden ayırın ve macun kıvamındaki aromatik otlu tereyağınızın yarısını göğüs bölgesinde deri ile et arasına, geri kalanını da hindinin but ve göğüs derinin uzerine sürün.
Son olarak hindinin üzerine tuz ve karabiber serpin.
Hindinizi fırın tepsisine alıp evvelden 165 dereceye ısıtılmış fırında göğüs üstte kalacak şekilde 3-3.5 saat üzeri nar gibi kızarana kadar pişirin. Hindinizin tam anlamıyla piştiğini test etmek için et termometresi ile bütün ve göğsün en kalın bölgesinin iç ısısını kontrol edin; olması gereken dereceler; but için 82 derece, göğüs için 76 derece olması gerekir.
Hindinizi fırından çıkarttıktan sonra kesmeden evvel en az 30 dakika dinlendirin.
Afiyetle…
Berna Dönmezer O’Donavan – Aregala Halkla İlişkiler Direktörü Şef
İlgili
Gezi Rehberi - Kış Turizmi Bursa
Bunları da beğenebilirsiniz

Gezi Rehberi – BOLU
Şubat 15, 2022
Kadim Tarihin Turizm Ülkesi Mısır
Şubat 15, 2022